اخبار اخبار محلی مهمترین عناوین خبری در سال 1384


مهمترین عناوین خبری در سال 1384

کشف سیاره ای شبیه به زمین

 ستاره شناسان ، سياره بزرگي را در نقطه‌اي دور دست از كهكشان شناسايي كردند كه بسيار سرد است و مانند زمين به دور خود و خورشيد در گردش است.

 

اين سياره به دليل حجم عظيم و نحوه گردش به دور خورشيد و شباهت خاكي و صخره‌اي به كره زمين، توسط دانشمندان "ابرزمين" نامگذاري شده است.

 

اين سياره غول پيكر به دور ستاره‌اي در فاصله ‪ ۹‬هزار سال نوري نسبت به زمين در حال گردش است.

جرم سياره ابرزمين، ‪ ۱۳‬برابر جرم كره زمين است ولي فاصله گردش آن بدور خورشيد به مراتب بيشتر از فاصله گردش زمين تا خورشيد در منظومه شمسي بوده و در فاصله سياراتي چون مشتري و زحل است.

 

اين سياره زير نظر پروژه‌اي به نام "اگل"(‪ (OGLE‬كه به تحقيق درباره تغييرات پرتوهاي نوراني ستارگان دور دست مشغول بوده شناسايي شده است.

 

طبق برآورد يك تيم از دانشمندان بين‌المللي، سياره ابرزمين كه درجه حرارت آن كمتر از ‪ ۳۳۰‬فارنهايت (‪ -۱۹۹‬درجه سانتيگراد)است، سردترين سياره‌اي است كه در خارج از منظومه شمسي كشف شده است.

در دهه اخير دانشمندان با استفاده از فناوري‌هاي جديد، حدود ‪ ۱۷۰‬سياره را در خارج از منظومه شمسي يافته‌اند.

اغلب اين سيارات مانند مشتري، حاوي مقادير زيادي گاز هستند كه براي جانداران روي زمين مناسب نيستند.

در ماه ژانويه نيز با استفاده از سيستم شناسايي جديد سيارات، سياره‌اي با ‪ ۵/۵‬برابر حجم كره زمين در مركز راه شيري كشف شد.

 

  منبع : Irna 

 

دنباله دارها از آتش و يخ بوجود مي آيند

اولين نتايج از ماموريت كاوشگر غبار ستاره اي (Stardust)  سازمان ناسا نشان مي دهد كه دنباله دارها از آتش و يخ بوجود مي آيند.

در ماه فوريه كپسول اين كاوشگر كه بيش از يك ميليون ذره از دنباله دار را با خود حمل مي كرد به زمين فرود آمد.

 دانشمندان مشاهده كردند كه برخي از اين ذرات حاوي موادي هستند كه در حرارتهاي بسيار بالا شكل گرفتند. اين موضوع يك شگفتي است. دنباله دارها در كرانه هاي بيروني و سرد سامانه خورشيدي اوليه بوجود آمدند و هيچ وقت در معرض چنين حرارتهاي شديدي نبودند.

 

خورشيد و سيارات حدود 4.6 بيليون سال پيش از ابرهاي گازي موسوم به سحابي خورشيدي بوجود آمدند.

 

اين" قرص برافزايش" از يك ناحيه داخلي داغ و يك ناحيه بيروني سرد كه يخ مي توانست در آنجا دوام پيدا بيابد تشكيل شده بود.

ممكن است كاني هاي حرارت بالائي كه در نمونه هاي غبار ستاره اي يافت شدند در ناحيه داخلي يعني محلي كه حرارت از 1.000 درجه سانتيگراد تجاوز مي كرد شكل گرفته باشند. 

 سپس ، پديده اي مي بايد آنها را به سمت ناحيه سردي كه دنباله دارها در آن متولد مي شدند حمل كرده باشد. اين ناحيه كمربند كوپر ناميده مي شود.

 

دونالد برآون لي كه دانشمند ارشد ماموريت غبار ستاره اي است مي گويد" اينها داغ ترين كاني هاي يافت شده در سردترين منطقه و در "سيبري سامانه خورشيدي" مي باشند. 

اطلاعات بيشتر : http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4801968.stm

  

  منبع : BBC news

 

مسابقه طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین

 كشف استعدادهای خلاق دانشجویان و گسترش و توسعه فرایند ارتباط با صنایع هوایی کشور , در مسابقه طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین

 

پژوهشکده شهید رضایی وابسته به دانشگاه صنعتی شریف با همكاری اساتید دانشكده هوافضا، به منظور گسترش علوم وابسته به طراحی و ساخت وسایل پرنده، در نظر دارد مسابقه طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین را برگزار نماید. هدف از این مسابقه، كشف استعدادهای خلاق دانشجویان و گسترش و توسعه فرایند ارتباط با صنایع هوایی کشور است

 

اصول كلی رقابت

مسابقه طراحی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین یک مسابقه ملی و منطقهای است - مشابه مسابقات علمی و تکنولوژیک رایج در دنیا همانند X-PRIZE و Formula-1 - که در نظر است با حمایتهای مسئولین، همه ساله برگزارگردد.

هدف از این مسابقه تحریک جامعه علمی و مهندسی دانشجویی کشور در خلق ویا بهکارگیری صحیح زمینههای زیر است:

1. شکل و ساختارهای وسایل پرنده

2. بكارگیری مواد و روشهای ساخت

3. بكارگیری موتورهای کوچک

4. پیادهسازی و یا ابداع روشهای هدایت

5. پیادهسازی سیستمهای کنترل

این مسابقه هرساله و در سه مرحله برگزار میگردد كه در هر مرحله شركت كنندگان از دیدگاههای فوق و از نظر قدرت پیادهسازی و بكارگیری سیستمهای شناخته شده و یا ابداعات جدید مورد ارزیابی قرار میگیرند. به لحاظ طبیعت اجرایی مسابقه، كلیه موارد فوق منحصرا در زمینه هواپیماهای کوچک خواهد بود.

 

ساختار تیم های شركت كننده

 هر تیم شركت كننده میپذیرد که در طول برگزاری مسابقه از مقررات یاد شده در این بخش و نیز پیوست 3 پیروی نماید. رعایت نکردن هریک از مقررات، در كمیته اجرایی مورد بررسی قرار گرفته و تصمیمات لازم اتخاذ خواهد گردید.

الف) هر تیم شركتكننده میتواند از حداقل 4 نفر و حد اكثر 8 نفر تشكیل گردد.

ب) یك فرد فقط میتواند در یك تیم عضویت داشته باشد.

پ) جابجایی افراد تیمها فقط یکبار و با موافقت كمیته اجرایی امكانپذیر است، كه طی فرایند مدونی صورت میپذیرد.

ت) هر تیم شركت كننده یك نام برای خود انتخاب و به كمیته علمی و اجرایی اعلام مینماید. این نام در طول سه مرحله از مسابقه ثابت باقی میماند.

ث) یكنفر از اعضای تیم بهعنوان مسئول تیم در هنگام ثبتنام به كمیته اجرایی معرفی میگردد.

ج) تعداد افراد یك تیم در هر مرحله از مسابقه ثابت باقی میماند ولی بعد از پایان هر مرحله تیمها میتوانند تا حداکثر 50% ترکیب تیم خود را تغییر دهند. این تغییرات توسط مسئول تیم اعمال میشود.

چ) حداقل 2 نفر از اعضای هر تیم در هر مرحله از مسابقه باید دانشجوی یكی از مقاطع تحصیلی دانشگاههای رسمی کشور باشند.

ح) هر یک از اعضای تیم میبایست در هنگام ثبتنام در یک صفحهی A4 فعالیتهای علمی و تجربی گذشتهی خود را اعلام نماید.

خ) هرتیم میتواند با هماهنگی کمیتهاجرایی یك حامی داشته باشد و از امكانات و تسهیلات آن استفاده نماید. این حامی در هر مرحله از مسابقه میتواند معرفی شود.

 

 

فرایند های علمی و تجربی قابل پذیرش

هرچند استفاده از تجربیات مختلف و متفاوت در طراحی قابل قبول است، ولی بهلحاظ امکان بهینهیابی طرحها در شرایط مساوی، هر تیم شركتكننده در طول برگزاری مسابقه میپذیرد از روشهای علمی شناختهشده در این بخش پیروی نماید. در صورتی كه تیمی تمایل به استفاده از روشهای شناختهشده نداشته باشد، میتواند روش مورد استفاده خود را به كمیتهعلمی ارایه نماید و كمیتهعلمی موضوع را مورد بررسی قرار داده و تصمیمات لازم را جهت اجرا به كمیتهاجرایی اعلام مینماید.

الف) هر تیم موظف است، روش كلی و دلایل انتخاب ویا اندازهگذاری هر پارامتر طراحی پرنده خود را، در حد رایج و عرف مهندسی بیان نماید. ذکر دلایل بیشتر برای هر انتخاب بهعنوان قدرت تیم طراحی تلقی شده و موجب كسب امتیاز بیشتر است.

ب) هر پارامتری كه در جدول پارامترهای طراحی نباشد، یك پارامتر ضمنی تلقی میگردد، به این مفهوم كه بطور ضمنی و در طول فرایند طراحی مقدار آن از روی سایر پارامترها بدست آمده و تصمیمگیری خاصی برای آن نشدهاست. کمبودن تعداد این پارامترها بهعنوان قدرت تیم تلقی شده و امتیاز بیشتری به تیم تعلق میگیرد.

پ) به پارامترهای ضمنی در صورتی كه تاثیر آنها روی رفتار هواپیما تجزیه و تحلیل گردد امتیاز تعلق میگیرد .

ت) لازم است نحوهی مقدارگذاری هر پارامتر طراحی، بهصورت یكی از موارد تجربی و یا محاسباتی مشخصگردد.

ث) درصورتی كه عدد دهی یا انتخاب پارامتر براساس تجربه طراح ویا مستندات تجربی باشد، لازم است بهطور خلاصه به تجربهی بهکار رفته اشاره شود و یا ارتباط آن درحد مختصری تشریح گردد.

ج) درصورتی كه عدد دهی پارامتر محاسباتی باشد؛ لازم است درحد متعارف مهندسی، نحوه محاسبه در پیوست ارایه گردد.

چ) لازم است دلایل بهینهبودن طرح از دیدگاه تیم بیان گردد. بههمینمنظور توصیه میگردد روشهای كلاسیك طراحی همانند صفحه طراحی Performance Sizing مورد استفاده قرارگیرند.

ح) تیمهای شركتكننده در هر مرحله از مسابقات میتوانند سوالات علمی خود را از كمیتهعلمی با استفاده از آدرس اینترنتی این آدرس ایمیل در مقابل هرزنامه‌ها محافظت می شود. برای مشاهده آن نیاز به فعال کردن جاوا اسکریپت دارید. مطرح نمایند.

 

نشانی دبیرخانه : تهران - خیابان آزادی - دانشگاه صنعتی شریف

  - ساختمان ابن سینا - طبقه همکف

 تلفن : 66022736

 براي اطلاعات بيشتر و ثبت نام به سايت مسابقه مراجعه نماييد http://www.nudc.ir

 

 

  منبع : http://www.nudc.ir

 

 

مدارگرد تجسسی مريخ به مقصد رسيد

مدارگرد تجسسی مريخ (MRO) مرحله ای بسيار حساس از ماموريت خود برای استقرار در مداری بيضوی حول سياره سرخ را به سلامت پشت سر گذاشته است.

 

اين کاوشگر ظرف شش ماه آينده به تدريج از ارتفاع خود خواهد کاست تا در موقعيت مطلوب برای آغاز مطالعات علمی خود قرار گيرد. "ام آر او" که روز دوازده اوت 2005 به فضا پرتاب شده بود، سطح مريخ و اتمسفر آن را با دقت و موشکافی بی سابقه ای بررسي خواهد کرد. موتور فضاپيما در ساعت 21:24 به وقت گرينويچ، زمانی که به بخش جنوبی سياره نزديک می شد، روشن شد تا از سرعت آن کاسته شده و فرصت برای تسخير آن توسط جاذبه مريخ فراهم شود.

 

در حدود 20 دقيقه بعد، "ام آر او" هنگام گذر از پشت سياره و قرار گرفتن در سايه، به جای انرژی خورشيدی به باطری هايش متوسل شد که با يک دوره سکوت دلهره آور برای کنترل کننده های زمينی ناسا همراه بود. با برقراری مجدد تماس راديويی پس از نيم ساعت، تيم ماموريت "ام آر او" در آزمايشگاه رانش جت در شهر پاسادنای کاليفرنيا نفس راحتی کشيدند. جيم گراف، مدير پروژه ام آر او پيش از آغاز مانور حساس اين فضاپيما گفت: "مريخ به ما ياد داده است که هيچگاه زيادی به خود اعتماد نکنيم. دو عدد از چهار مدارگرد اخير ناسا که به مريخ فرستاده شده در اين مرحله از كار افتاده اند. مريخ غيرقابل پيش بينی است."

 

اين کاوشگر به سه ماهواره ديگر که در مدار سياره سرخ می گردند ملحق می شود: "مارس گلوبال سروير" و "مارس اوديسه" هر دو متعلق به ناسا و ماهواره اروپايی "مارس اکسپرس". "ام آر او" اکنون در مداری بيضوی دور مريخ که تکميل آن 35 ساعت طول می کشد و دورترين نقطه آن از سطح 44 هزار کيلومتر است دور می زند.

 

مرحله بعدی برای اين ماموريت تنگ کردن حلقه گردش فضاپيما به دور مريخ است به طوری که وارد مداری به ارتفاع 400 کيلومتری از سطح سياره که سير آن تنها دو ساعت طول می کشد شود. البته اين فرآيند شش ماه زمان می برد و مرحله ای حساس است که اگر با دقت انجام نشود ممکن است فاجعه به بار آورد و باعث نابودی مدارگرد شود. در ماه نوامبر 2006، زمانی که ام آر او در مدار ايده آل قرار گرفت، ماموريت علمی دو ساله اش آغاز خواهد شد. اين فضاپيما حامل شش ابزار علمی است و گنجينه ای غنی از اطلاعات را درباره سياره سرخ به زمين مخابره خواهد کرد. ام آر او به بررسی جو مريخ، مطالعه مواد معدنی حاوی آب روی سطح آن و همچنين کاوش سطوح زيرين سياره در جستجوی يخ برخواهد آمد. اين مدارگرد همچنين دوربين هايی حمل می کند که عکس هايی با نمای نزديک از سطح برخواهد داشت.

 

 

دکتر متيو گنگ، از امپريال کالج لندن، می گويد: "مدارگردهای قبلی می توانستند اجرامی به بزرگی يک اتوبوس دو طبقه را روی سطح مريخ مشاهده کنند. اما اين فضاپيما قادر به مشاهده اشيايی به اندازه يک ميز شام خواهد بود ." "اين بدان معنی است که ما قادر خواهيم بود چيزهايی مثل يک چشمه کوچک آب داغ که در سطح می جوشد را ببينيم، البته اگر چنين چيزی وجود داشته باشد. همچنين ممکن است قادر به مشاهده چيزهايی مثل صخره های بزرگی باشيم که ممکن است برای کاوشگرهايی که قرار است در آينده روی سطح مريخ فرود آيند خطرناک باشند." تيم ماموريت ام آر او در ناسا می گويد اطلاعاتی که اين مدارگرد تهيه خواهد کرد 10 برابر مجموع اطلاعاتی است که ماموريت های قبلی جمع آوری کرده اند.

 

اطلاعات بيشتر http://mars.jpl.nasa.gov/mro

 

منبع : BBC news , MRO

نويسنده  : محمد رحيمي

 

لکه جدیدی در مشتری

لکه سرخ بزرگ مشتری که از صدها سال پيش آذين بخش لايه ابر ضخيم اين سياره بوده، جفت تازه ای پيدا کرده است.

 

هم اکنون يک لکه سرخ تازه درحال شکل گيری روی اين سياره عظيم گازی است که منجمان آژانس فضايی آمريکا آن را "سرخ اصغر" (Red Jr) نام گذاشته اند.

هر دو لکه سرخ در واقع توفان های عظيمی در لايه ابر مشتری هستند، اما دانشمندان نمی دانند رنگ سرخ آجری بارز آنها از کجا می آيد.

 

دانشمندان ناسا گزارش داده اند که لکه تازه از لحاظ ابعاد تقريبا نصف "لکه سرخ بزرگ" (جی آر اس) و دقيقا همان رنگ است.

اين توفان تازه که رسما "بيضی بی ای" (Oval BA) نامگذاری شده است، ابتدا در سال 2000 مشاهده شد که حاصل برخورد و ادغام سه لکه کوچکتر بود.

 

رنگ های متغير

 "بيضی بی ای" در ابتدا سفيد بود، يعنی همان رنگ لکه های کوچکتر تشکيل دهنده اش. اما در چند سال اخير به تدريج تغيير شکل داده است.

 

کريستوفر گو، منجم آماتور از فيليپين که با پشتکار اين لکه را رصد کرده است می گويد: "بيضی در نوامبر 2005 سفيد بود. در ماه دسامبر همان سال به تدريج قهوه ای شد و بالاخره چند هفته قبل به سرخ تغيير کرد."

 

برخی دانشمندان معتقدند که لکه سرخ بزرگ مشتری که قطر آن دو برابر زمين است و حداقل 300 سال قبل تشکيل شد، احتمالا به همين ترتيب، يعنی در اثر ادغام لکه های کوچکتر به وجود آمده است. 

دکتر گلن اورتون، منجم آزمايشگاه رانش جت در ناسا که توفان های مشتری و ساير سيارات عظيم را مطالعه می کند گفت: "اين خيلی قانع کننده است. ما برای ساليان سال سرگرم نظارت بر مشتری بوده ايم تا ببينيم آقای بيضی بی ای قرمز می شود يا نه که به نظر می رسد چنين است."

 

هيچ کس کاملا مطمئن نيست چرا رنگ "جی آر اس" قرمز است.

 يک نظريه حاکيست که توفان موادی را از اعماق لايه ضخيم ابرهای مشتری لايروبی می کند و به سطح می آورد. سپس اين مواد مرکب که دارای رنگ های متغير هستند، در اثر برخورد اشعه فرابنفش خورشيد سرخ جلوه می کنند.

 

دانشمندان می گويند بيضی بی ای شايد آنقدر قدرتمند شده باشد که بتواند مانند همتای بزرگتر خود اين مواد را به سطح بياورد و در نتيجه قرمز شود.

  

  منبع : BBC news

 

پروژه بازگشت به ماه

 

در تاریخ 14 ژانویه سال 2004 میلادی ، جرج بوش رئیس جمهور آمریکا ، طی سخنرانی خود پیرامون اکتشافات و دستاورد های فضایی،با ارائه پیشنهادی پیرامون سفر مجدد فضانوردان به ماه در دهه جاری،متخصصان ناسا را بر آن داشت تا خود را برای  تدارکات این سفر شگرف مجددا آماده کنند.هم اکنون پس از گذشت دو سال تیمی از بهترین دانشمندان و متخصصان مشغول کار بر روی این پروژه عظیم هستند . پروژه هم اکنون مراحل انتهایی خود را به سر می برد و دانشمندان امیدوارند که این رویا برای بار دوم در این دهه به واقعیت تبدیل شود.در ساخت شاتل های فضایی برای این سفر از بهترین و جدیدترین امکانات و  ابزار آلات (مطابق با تکنولوژی کنونی)نسبت به ماموریت های پیشین آپولو استفاده می شود.

 

علاوه بر موارد ذکر شده این سفر گامی است درخشان، در جهت کاوش های آتی و همچنین سفر به  مریخ و فراتر از آن.تیم مهندسی ناسا هم اکنون مشغول فعالیت بر روی مرحله آزمایش تونل باد با مدل ساختگی از فضا پیما هستند.همچنان که خدمه شاتل فضایی  مشغول تکمیل ایستگاه فضایی بین المللی  هستند،دو مریخ نورد روح و فرصت، مشغول ارسال داده هایی بسیار ارزشمند  از سیاره مریخ هستند.

 

 همانطور که دانشمندان مشغول بررسی گنجینه استارداست از ساختار بنیادی و دست نخورده منظومه شمسی هستند،فضا پیمای افق های نو به سوی پلو تو پیش می رود و در نهایت تا چند هفته آینده، مدار گرد اکتشافی مریخ برای ایجاد انقلابی در داده های ما نسبت به سیاره سرخ، مریخ در مدار این سیاره قرار خواهد گرفت.

 

 

  منبع : nasa

  نويسنده  : سید اسماعیل حسینی مروجی

 

 

 

کامل ترین تصویر هابل از کهکشان مارپیچی

تصویر زیر بزرگترین و مفصل ترین تصویری محسوب می شود که هابل طی این سالها از کهکشان بزرگ مارپیچی تهیه کرده است .

این تصویر تلفیقی از 51 تصویر تهیه شده توسط هابل بعلاوه ی داده های بدست آمده از پایگاه های زمینی می باشد . این صفحه ی غول آسای مارپیچی 170000 سال نوری قطر دارد که تقریبا دو برابر کهکشان ما می باشد . این کهکشان میزبان کمتر از یک تریلیون ستاره است که حدود 100 بیلیون از این ستاره ها دما و سنی مشابه خورشید ما دارد . بازو های مارپیچ این کهکشان سراسر پوشیده از مناطق وسیع تشکیل ستاره ها، سحابی هایی با ابر های هیدروژن مولکولی بزرگ می باشد و لبه های آن ، خارج از بازوهای مارپیچی از ستاره های جوان ، داغ و تازه متولد شده پر شده است .

 

مهمترین تصاویری که با این تصویر جدید ترکیب شده است تصویر هایی است که هابل در مارس 1994 ، سپتامبر 1994 ، ژون 1999 ، نوامبر 2002 و ژانویه 2003 از این کهکشان تهیه کرده است .

 

 تصویر بزرگتر

 

  منبع : universetoday.com

  نويسنده  : محسن بختيار

 

بزرگترين دهانه يافت شده تا بحال در صحرای صاحران است

دانشمندان يك دهانه بسيار بزرگ را در صحراي صاحران مصر كشف كردند كه بزرگترين دهانه يافت شده تا بحال مي باشد.

 اين دهانه نويافته حدود 15 مايل (31 كيلومتر) عرض دارد و احتمالا توسط يك سنگ اسماني كه حدود 0.75 مايل بود بوجود آمده است. اين برخورد كه يك ضربه شوك مانند بود همه چيز را در شعاع صدها مايلي نابود كرد.

 

اين دهانه در تصاوير ماهواره اي و توسط محققين دانشگاه بوستن ، فاروغ ال باز و امان غونين ؛ كشف شد.  ال باز اين دهانه را "كبيرا" كه در عربي بمعني "بزرگ" و همچنين مربوط به محل يافتن آن نيز است نامگذاري كرد.

 

ال باز مي گويد" ممكن است كبيرا به اين دليل تا بحال شناسائي نشد زيرا بسيار بزرگ است ؛ حتي بزرگتر از 125 ميدان فوتبال. يك دليل ديگر اين است كه معمولا جستجوهاي ما بر روي يافتن ويژگيهاي كوچكتر متمركز است يعني آنهائي را كه مي توان از زمين شناسائي كرد. مزيت مشاهده از فضا اين است كه ما مي توانيم الگوهاي ناحيه اي و تصاويري با ديد بزرگتري را ببينيم. اين دهانه دو حلقه دارد كه شكلي معمولي است. طي گذشت زمان توسط باد و آب فرسايش يافت بطوري كه چشمان غير حرفه اي قادر به شناسائي آن نبودند. غنيم مي گويد" مسير دو رودخانه باستاني از شرق به غرب از ميان آن مي گذرد.

 

محققين مي گويند برخوردي كه باعث ايجاد كبيرا شد احتمالا يك ناحيه وسيع از تكه هاي سيليكات سبز-زرد  ( سنگ چخماق) را بوجود آورد كه بعنوان شيشه صحرائي شناخته مي شوند. اين تكه ها روي سطح زمين بين رمل هاي بسيار بزرگ ماسه اي بزرگ جنوب غربي مصر ديده مي شوند.

 

 

  منبع : Space.com

  نويسنده  : فرشيد كريمي

 

تكميل اي اس اس تا پابان دهه

 روند احداث "ايستگاه بين المللي فضايي" (ISS) تا پايان دهه جاري ميلادي تكميل خواهد شد.

دكتر "مايك گريفين" اين خبر را پس از نشستي با روساي ساير آژانس‌هاي فضايي درگير در احداث "آي.اس.اس" اعلام كرد.

 

ناسا تا پيش از حادثه كلمبيا مي‌گفت تكميل فرآيند ساخت نيازمند ‪۲۸‬ پرواز شاتل است.

اما گريفين اكنون مي‌گويد، مي‌توان اين پروژه را با تنها ‪ ۱۶‬پرواز تا پيش از بازنشستگي شاتل‌ها در سال ‪ ۲۰۱۰‬كامل كرد.

اگر چه قبلا ناسا اعلام كرده بود انجام تحقيقات علمي در كنار پيش بردن برنامه ساخت اين ايستگاه از برنامه‌هاي فضا نوردان است، اما براساس برنامه كنوني ديگر وقتي براي انجام پژوهش علمي باقي نمي‌ماند.

 

كليه ‪ ۱۶‬پرواز فقط براي ارسال و مونتاژ قطعات مختلف كه با هزينه بسيار بالا توسط آژانس‌هاي فضايي ژاپن، روسيه و اتحاديه اروپا ساخته شده است انجام خواهد شد.

علاوه بر اين دكتر گريفين براي تامين هزينه تكميل اين ايستگاه ‪۶۰‬ ميليارد پوندي مجبور بوده است برخي از برنامه‌هاي علمي ناسا را معلق يا به كل لغو كند.

 

منتقدان نگرانند كه "آي.اس.اس" حتي پس از تكميل، هرگز براي انجام تحقيقات و آزمايش‌هاي جدي به كار گرفته نشود.

  منبع : IRNA 

 

ابر نواختر جدید در کهکشاني مارپیچی

اگر کهکشان راه شیری ما در آیینه دیده شود احتمالا چیزی مانند کهکشان مارپیچی M100 خواهد بود که 60 میلیون سال نوری از ما فاصله دارد.

 

این تصویر از کهکشان مارپیچی M100 شاید بسیار شبیه به کهکشان ما باشد ،  یک ساختمان پیچیده ،  هسته ای روشن ، دو بازوی مارپیچ برجسته و نواحی گداخته ی H II  . دو بازوی کوچک نیز قابل مشاهده می باشند که از بخش درونی شروع و در حال رسیدن به بازو های بزرگتر می باشند .این کهکشان که فاصله ی 60 میلیون سال نوری از ما قرار دارد ، کمی ازکهکشلن ما بزرگتر است و قطر آن به 120000 سال نوری می رسد. این کهکشان هدف چند دانشمند آمریکایی به نام های Dietrich Baade و Ferdinando Patat  برای مطالعه بر روی ابر نواختر تازه کشف شده در این کهکشان " SN 2006X "  بود .

 

SN 2006X در 24 فبریه توسط دو منجم آماتور ژاپنی و ایتالیایی کشف شده بود و به عنوان بیست و چهارمین ابرنواختر سال شناخته شد . این ابرنواختر از نوع Ia می باشد و 100 مرتبه از کهکشان خود کم نور تر است (قدر 17). این ابر نواختر از آن جهت اهمیت دارد که یکی از گزینه های اندازه گیری نرخ انبساط عالم محسوب می شود .

 

SN 2006X نخستین ابر نواختر کشف شده در این کهکشان نمی باشد و این کهکشان هم مانند دیگر کهکشان ها میزبان بسیاری ازابرنواخترها بوده است و پیش از این  ابر نواختر های دیگری در چون SN 1901B, SN 1914A, SN 1959E و SN 1979C در کهکشان مارپیچی M100 شناسایی و کشف شده بودند . و حتی SN 1979C هم اکنون نیز به عنوان درخشان ترین منبع در اشعه ایکس طی 25 سال گذشته محسوب می شود .

 

کشف دسته جدیدی از ستارگان

اخترشناسان انگليسي وابسته به دانشگاه منچستر در رصد خانه Jodrell Bank دسته جديدي از ستارگان را كشف كرده اند.

 

اين دسته از ستارگان به تپ اختر ها شبيه هستند اما اين ستارگان پرتودهي كوتاهي از خود توليد مي كنند كه اين پرتودهي بسيار كوتاه و در بازه زماني ميلي ثانيه است.    اين تيم با استفاده از تلسكوپ راديويي، ستاره اي را كشف كردند كه پرتودهي آن به صورت فلاش هاي كوتاه مدت و سريع مي باشد(حدود يك صدم ثانيه). و تمام مدتي كه اين ستاره قابل ديدن است حدود يك دهم ثانيه در روز مي باشد.

 

 تقريب به 11 منبع از نوع پرتودهي تپ اختري  در نقاط مختلف راه شيري كشف شده است كه تپ(پالس) هاي منظمي را در طي چرخش اين ستارگان به دور خود، توليد مي كنند. و اكنون دانشمندان در حال توسعه تكنيكي براي دستيابي  به پرتوزايي حاصل از انفجار هاي لحظه اي مي باشند.

 

 دكتر مورا مكلاگلين( Dr Maura McLaughlin) مي گويد:"اعتقاد به اينكه اين پرتوزايي هاي لحظه اي(فلاش ها) از فضاي خارجي مي باشند، بسيار دشوار است. زيرا اين پرتوزايي ها شبيه به دخالت هاي ساختگي بشر است".   همانطور كه اشاره شد پرتوزايي اين دسته از ستارگان بسيار كوتاه است و در مدت زماني كه از انتشار پرتو متوقف مي شوند و ساكت باقي مي مانند از بازه زماني 3 دقيقه تا 4 ساعت تغيير مي كنند و در اين بازه زماني پرتويي منتشر نمي كنند.   پس از تاييد اين پديده سماوي، مطالعات نشان دادند كه 10 منبع از 11 منابعي كه اين گونه پرتوزايي مي كنند، در بازه زماني بين چهار دهم ثانيه تا 7 ثانيه پرتو دهي مي كنند.   اخترشناسان معتقدند كه اين اجرام سماوي در بيش از 100 چرخش به دور خود مقادير عظيمي از انرژي را در خورد توليد و ذخيره  و سپس آن را به صورت تك پالس منتشر مي كنند و اين روند همچنان ادامه پيدا مي كنند و به همين خاطر ما پرتو دهي اين ستارگان را در مدت زمان كوتاهي و به طور مكرر مشاهده مي كنيم.

 

منبع : universetoday.com

نويسنده  : احمد شكيب

 
صفحه 1 از 20