آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1384 کشف بزرگترین جرم در کمربند کوئیپر


کشف بزرگترین جرم در کمربند کوئیپر

 تیمی از اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ 48 اینچی ساموئل اسچین در رصدخانه پالومار و تلسکوپ 8 متری جمینی در قله Mauna Kea در هاوایی بزرگترین جرم را در کمربند کوئیپر (KBO ) کشف کردند که از سیاره نهم یعنی پلوتو بزرگتر است .

 

 تیمی از اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ 48 اینچی ساموئل اسچین در رصدخانه پالومار و تلسکوپ 8 متری جمینی در قله Mauna Kea در هاوایی بزرگترین جرم را در کمربند  کوئیپر (KBO ) کشف کردند که از سیاره نهم یعنی پلوتو بزرگتز است .

 

این جرم UB313 2003 نام گرفته و در حال حاضر 97 واحد نجومی (AU ) با ما فاصله دارد . یعنی تقریباً دو برابر فاصله میانگین پلوتو از خورشید . این سیاره دارای قرصی تار و مبهم است و این روزها با قدر ظاهری 18.9 در صورت فلکی قیطس می درخشد . کاشفان آن میشل ای برون (کالتچ) ، چاد تروجیلو (جمینی) و دیوید رابینیتس (دانشگاه یال) برای اولین بار در 21 اکتبر سال 2003 میلادی از این جرم عکاسی کردند. اما حرکت آن را در آسمان ندیدند تا اینکه دوباره   نقشه آسمان را در 15 ماه بعد یعنی 8 ژانویه 2005 تهیه کردند و حرکت آن را در زمینه ستارگان آشکار نمودند . برون می گوید: ما سعی کردیم با تلسکوپ فضایی اسپیتزر به آن نگاه کنیم اما آشکار نشد بنابر این محدودیت بیشتری در اندازه آن بود و نمی توانست بیشتر 3000 کیلومتر عرض داشته باشد . اما محدودیت ، بیشتر از درخشندگی آن ناشی می شد . با توجه به اینکه دانشمندان اندازه چنین سیاراتی را بوسیله روشنایی و درخشنگی انها تخمین می زنند اما هنوز آلبدوی سطحی و یا همان بازتاب و انعکاس سطحی آن نامعلوم است . در صورتیکه صد درصد نوری راکه از خورشید دریافت می کند بازتاب کند (آلبدوی100در صد ) اندازه آن قطعاً از پلوتو بزرگتر است .

 

برون افزود :"آن یک طفل عظیم است ".

 موقیت آن در مرکز قیطس در حال حاضر در جنوب شرقی آسمان و قبل از طلوع خورشید (برای راصدان عرضهای میانی شمالی) بسیار مناسب است .

 تصاویر بیشتر : http://www.nasa.gov/vision/universe/solarsystem/newplanet-072905-images.html 

  

و اما دومین KBO :

 دومین جرم بزرگ کمربند کوئیپر نیز خبرساز بوده است : EL61 2003 . این سیاره هم در فاصله 52 واحد نجومی (AU ) قرار دارد و بوسیله برون و تیمش کشف شد . و همچنین بوسیله اخترشناسان موجود در رصدخانه ای در رشته کوههای نوادا گزارش داده شده است . به نظر میرسد این دومن جرم بزرگ در کمربند کوئیپر باشد که 70 درصد جرم پلوتو را داراست . علاوه بر اینها EL61 2003 دارای قمری کوچک نیز هست و فاصله ظاهری 1.5 ثانیه قوسی با آن دارد . به گفته گره برون این قمر هر 49 روز یکبار در مداری تقریباً مدور و 49500 کیلومتری به دور سیاره می گردد . مدار این قمر به دانشمندان کمک کرد تا جرم EL61 2003 را تخمین بزنند : جرمی تقریباً معادل یک چهارم جرم پلوتو . برون و تیم آن همچنین به کمک تلسکوپ فضایی اسپیتزر EL61 2003 را مورد مشاهده قرار دادند . این رصدها هنوز هم موشکافانه ترینها هستند . به گفته برون :" طیف سنجی ها از وجود یخ آب خبر می دهند که این بیشتر شبیه به ماه پلوتو یعنی شارون است .

  

  منبع : nasa

  نويسنده  : محمد سلطانی