آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1382 آزمایش تجهیزات فضاپیمای مارس اکسپرس


آزمایش تجهیزات فضاپیمای مارس اکسپرس

اولین فضاپیمای مریخی آژانس فضایی اروپا موسوم به مارس اکسپرس با مطالعه زمین،به آزمایش تجهیزات خود پرداخت. با گذشت شش هفته از آغاز سفر هفت ماهه این فضاپیما به سمت سیاره سرخ،کلیه دوربین های آن بخوبی کار می کنند. 

مارس اکسپرس دوازده خرداد 1382 به فضا پرتاب شد و در دوازدهم تیر،هنگامی که در فاصله هشت میلیون کیلومتری زمین قرار گرفت با استفاده از دوربین استریوی با تفکیک بالای خود (موسوم به HRSC) تصویری از زمین و ماه گرفت.

در تصویر گرفته شده از زمین که هلالی شکل است،اقیانوس آرام،ابرهای سفید شمالی و قسمتهای سبز رنگ زمین دیده می شود.به گفته مسوول ارشد دوربین HRSC،کیفیت تصاویر گرفته شده و اطلاعات ارسالی نشان می دهد که این دوربین بخوبی کار می کند و هنگامی که در ارتفاع 250 تا 300 کیلومتری مریخ قرار گیرد،تصاویر خوبی را به زمین ارسال خواهد کرد.

دقت تفکیک تصاویر گرفته شده از زمین و ماه توسط این دوربین،75 کیلومتر است ولی هنگامی که فضاپیمای مارس اکسپرس در مدار مریخ قرار گیرد،دوربین آن قادر به تفکیک عوارض مریخ تا پهنای 2 متر خواهد بود!

یکی از ابزارهای دیگر این فضاپیما،مولکول یاب آن است که در جریان عکسبرداری از زمین و ماه مورد آزمایش قرار گرفت.همچنین طیف سنج فروسرخ آن(موسوم به OMEGA) به تجزیه و تحلیل ساختار ترکیبی زمین پرداخت.همانطور که انتظار می رفت این طیف سنج،علائمی دال بر وجود اکسیژن مولکولی،آب،دی اکسید کربن،اوزون،متان و دیگر عناصر تشکیل دهنده جو زمین را بخوبی نشان داد. 

به گفته مسوول ارشد این طیف سنج،با توجه به دقت و حساسیت موجود در طیف های تهیه شده از زمین توسط OMEGA،انتظار می رود بتوان وجود هر چند ناچیز آب در سطح یا جو مریخ را نشان داد.وجود اوزون در جو زمین به وسیله طیف سنج فرابنفش فضاپیما (موسوم به SPICAM) تایید شد که وظیفه مطالعه اوزون و بخارآب در جو مریخ را به عهده دارد.

اگر چه به گفته مهندسان طرح مارس اکسپرس،مشکل کوچکی در صفحات خورشیدی این فضاپیما بوجود آمده که ممکن است منبع نیروی این فضاپیما را با مشکل روبرو کند،ولی این ماموریت در مجموع بخوبی در حال پیشرفت است. مارس اکسپرس در اوایل دی ماه سال جاری به مریخ خواهد رسید و به مطالعه عوارض سطحی و توپوگرافیک و فرایندهای زمین شناختی و تحولی مریخ خواهد پرداخت.این فضاپیما همچنین میزان آب موجود در مریخ در گذشته و حال را معین خواهد کرد.      

منبع خبر : http://www.astronomy.com