آنچه که گذشت مهمترین عناوین خبری در سال 1382 تصویری از سیاره مریخ در پرتو ایکس


تصویری از سیاره مریخ در پرتو ایکس

ماهواره پرتو ایکس XMM-Newton متعلق به آژانس فضایی اروپا(اسا)،اخیرا تصویری از سیاره مریخ در پرتو ایکس گرفته است.

 

p30

 

همه اجرام موجود در منظومه شمسی،از جمله زمین و مریخ،از خود پرتو ایکس تابش می کنند.منابع زیادی برای تابش پرتو ایکس وجود دارد که یکی از آنها "تابش فلورسنس" است.پرتوهای ایکس خورشید با عناصر موجود در جو سیارات از قبیل اکسیژن برخورد می کند و بسته به نوع عنصری که پرتو ایکس با آن برخورد می کند،تابش ویژه جدیدی منتشر می شود.
تصویر روبرو،بوسیله رصدخانه پرتو ایکس
XMM-Newton متعلق به آژانس فضایی اروپا (ESA) و توسط "کی. دنر" (K.Dennerl) از موسسه فیزیک فرازمینی ماکس پلانک در آلمان گرفته شده است و نشان دهنده تابش فلورسنس جو مریخ است که عمدتا توسط مولکولهای اکسیژن ایجاد شده است.دانشمندان با تجزیه و تحلیل این تابش،می توانند اطلاعات مفیدی در مورد عناصر و مواد موجود در محیط پیرامونی و جو مریخ بدست آورند.
 

تلسکوپ XMM-Newton

p29

 

تاریخ پرتاب: 19 آذر 1378 
موشک پرتاب کننده: آریان 5 
وزن: 3800 کیلوگرم 
نوع مدار: بیضوی با دوره 48 ساعت
فاصله کمینه از زمین: 7000 کیلومتر  
فاصله بیشینه : 114000 کیلومتر 

 

رصدخانه پرتو ایکس XMM-Newton آژانس فضایی اروپا(اسا)،بزرگترین ماهواره علمی ساخته شده در اروپا است و آینه های تلسکوپ آن جزو قویترین و پیشرفته ترین آینه های ساخته شده در جهان است.این ماموریت به دلیل طراحی چند-آینه ای تلسکوپ آن و نیز به افتخار اسحاق نیوتن،فیزیکدان بزرگ قرن 17 میلادی،"XMM-Newton" نام گرفته است.XMM کوتاه شده عبارت X-ray Multi-Mirror به معنای تلسکوپ چند-آینه ای پرتو ایکس است.

این ماهواره در تاریخ 19 آذر 1378 توسط موشک آریان 5 از جزیره گویان فرانسه به فضا پرتاب شد.این ماهواره در مداری بیضوی در هر 48 ساعت یک دور کامل بدور زمین می گردد.فاصله کمینه آن از زمین،7000 کیلومتر و فاصله بیشینه آن 114000 کیلومتر است.طول مدت ماموریت XMM-Newton در ابتدا 2 سال تعیین شده بود ولی سپس به چهار سال افزایش یافت.

 

منبع : www.spaceflightnow.com www.esa.int