آموزش رصد آسمان


آسمان شب

آسمان شب را مي توان يكي از پايدارترين برنامه هاي تلويزيون دانست. پخش اين مجموعه تلويزيوني از 16 ارديبهشت 1380 در شبكه چهار سيما آغاز شد و شب يلداي سال 1386 اين شبكه تلويزيوني پخش پانصدمين قسمت اين مجموعه تلويزيوني را جشن گرفت. راز ماندگاري آسمان شب را بايد در ميزان جذب بينندگان پرشمار آن جستجو كرد. اطلاع رساني اخبار و وقايع نجومي و خصوصاً بيان مفاهيم پيچيده ستاره شناسي به زبان ساده رويكرد ويژه اين مجموعه تلويزيوني در طول اين سالها بوده است. طيف مخاطبان اين برنامه تلويزيوني دامنه اي وسيع دارد وشامل دانش آموزان و محصلان تا چهره هاي برجسته فرهنگي و اجتماعي ايران و در عين حال عامه مردم مي باشد.
آخرین بروز رسانی ( يكشنبه, 28 شهریور 1389 ساعت 21:48 ) ادامه مطلب ...
 

آواتار : تخیل یا واقعیت ؟

اگر این روزها به لیست برترین فیلم های جهان نگاهی بیندازید بدون شک آواتار نامی خواهد بود که بیشتر از هر عنوان دیگری توجه شما را به خود جلب خواهد نمود. این فیلم که بدون تردید یکی از شاهکارهای دنیای سینمایی و کامپیوتری به شمار می آید به داستان موجودات فرازمینی اشاره می کند که در مکان دیگری از جهان زندگی می کنند.

اما نکته ای که در اینباره بیش از هرچیز دیگری اهمیت دارد این است که برخلاف طبقه بندی این فیلم در دسته فیلم های علمی – تخیلی ، بسیاری از موارد نشان داده شده در فیلم با واقعیت تطابق داشته و نه تنها تخیلی نیستند بلکه تحقیقات جدید نشان داده که احتمال وجود آنها نیز بسیار زیاد می باشد. در این مقاله به برسی دقیق این موارد خواهیم پرداخت.

آخرین بروز رسانی ( چهارشنبه, 18 مرداد 1391 ساعت 06:21 ) ادامه مطلب ...
 

صورت فلکی جبار(شکارچی)

به درستی که زیباترین وچشمگیرترین صورت فلکی زمستانی صورت فلکی جبار یا شکارچی با ستاره های برجسته کمر٬پاوشانه هایش می باشد.افسانه هايي كه درباه اين صورت فلكي بزرگ آسمان بر سر زبانهاست ، آنقدر زيادند كه خود به تنهايي مي توانند كتابي را به وجود آورند .

آخرین بروز رسانی ( شنبه, 19 ارديبهشت 1388 ساعت 12:29 ) ادامه مطلب ...
 

روز نجوم چیست و چه روزی است؟

در روز نجوم منجمان آماتور (و گاهی حرفه ای) تلاش می کنند عموم مردم را با زیبائیهای آسمان آشنا کنند. برخی از مردم تصور می کنند "علم" چیز پیچده ای بوده، متعلق به دانشمندان است و از ارتباط آن با زندگی روزمره و زیبائیهای آن در محیط اطرافشان اطلاعی ندارند. در روز نجوم می توان تا حدی فاصله میان محققان، دانشمندان و مردم را کمتر کرد.

آخرین بروز رسانی ( دوشنبه, 14 ارديبهشت 1388 ساعت 12:50 ) ادامه مطلب ...
 

بررسي علمي ماه گرفتگي و خورشيد گرفتگي

 گرفت‌هاي ماه و خورشيد از بدو تمدن بشري هميشه زيبا و جذاب به شمار نيامده است و چون اين پديده با اوضاع طبيعي اين دو جرم مهم آسمان زمين منافات داشته، لذا آن را شوم مي‌پنداشتند. ولي اكنون اين پديده فرصت زيبايي است تا انسان‌ها را با اين طبيعت فرموش شده آشتي دهد.

نوشتن پيش‌گزارش كار مرسومي است كه در جامعة نجوم آماتوري براي رد و بدل كردن يك‌سري اطلاعات پيش‌رصدي ارزشمند انجام مي‌شود. در گرفت‌هاي ماه و خورشيد نيز وضعيت به همين منوال است و اگر دقت كنيد بولتن‌هاي مفصلي در دنيا براي آن تهيه مي‌شود.

 

آخرین بروز رسانی ( دوشنبه, 14 ارديبهشت 1388 ساعت 10:21 ) ادامه مطلب ...
 

بارش شهابى چيست

«شهاب سنگ ها» (Meteor) ذرات و تكه هاى جداشده از اجرام آسمانى هستند كه در فضا پراكنده اند. اندازه ها شهاب ها از يك ريگ كوچك شروع مى شود و در بزرگ ترين حالت به چند صدمتر مى رسد. يك شهاب سنگ مى تواند تكه اى از يك ستاره دنباله دار، يك سيارك و حتى سيارات منظومه خورشيدى باشد. منشاء بيشتر شهاب هايى كه با جو زمين برخورد مى كنند قطعات كوچكى از سر يك ستاره دنباله دار هستند. ستاره دنباله دار جرمى است كه به دور خورشيد مدار بسيار بزرگى دارد. آنها كوه هاى بزرگى از يخ و گاز و غبار هستند كه ممكن است از خارج از منظومه خورشيدى مدارشان آغاز شود و تا نزديكى هاى خورشيد برسد. وقتى كه يك دنباله دار

آخرین بروز رسانی ( چهارشنبه, 20 خرداد 1388 ساعت 21:00 ) ادامه مطلب ...
 

شبکه ی فضای ژرف ناسا

ارتباط مریخ نوردهای «اسپیریت» و «آپورچونیتی» ناسا با زمین از فاصله ی حدود 50 میلیون کیلومتری چگونه برقرار می شود؟ حدود دو ماه پس از فرود کاوشگرهای «اسپیریت» و «آپورچونیتی» در سیاره ی سرخ، تصاویر و داده های ارسالی توسط این دو مریخ نورد، همچنان دانشمندان را سرگرم خود کرده است. ارتباط با این دو روبات شش چرخ، در فاصله ی حدود 250 میلیون کیلومتری زمین، چگونه برقرار می شود؟
آخرین بروز رسانی ( دوشنبه, 15 تیر 1388 ساعت 09:45 ) ادامه مطلب ...
 

ستاره قطب جنوب جغرافیایی را چگونه بیابیم؟

نیمکره شمالی دارای ستاره ای درخشان به عنوان ستاره قطبی است که پیوسته راهنمای منجمان ، دریانوردان ، نقشه برداران و سپاهیان در هر کجای این نیمکره است. ولی در نیمکره جنوبی چنین شرایطی نیست. در آسمان نیمکره جنوبی و در مکانی که محور شمال به جنوب کره زمین امتداد می یابد، به طور کلی منطقه ای بی ستاره است. البته این طور هم نیست که هیچ ستاره ای در آن حوالی نباشد، اما ستاره سیگما

آخرین بروز رسانی ( دوشنبه, 11 خرداد 1388 ساعت 12:56 ) ادامه مطلب ...