اخبار برگزیده عناوین برگزیده خبری


مصاحبه ای با تلسکوپ فضایی Spitzer

تلسکوپ فضایی اسپیتزر در ۲۵ اوت ۲۰۰۳ و همراه با موشک دلتا ۲، از سکوی پرتاب کیپ کاناورال، واقع در ایالات متحده آمریکا پرتاب شد. اسپیتزر یک تلسکوپ فضایی در طول موج مادون قرمز است. پروژه ای 800 میلیون دلاری که از موفق ترین ماموریت های فضایی تا به امروز به شمار می آید. مداری که اسپیتزر دنبال می‌کند مدار معمول زمین‌مرکز نیست بلکه یک مدار خورشیدمرکز است و در نتیجه این تلسکوپ سالانه ۰٫۱ واحد نجومی از زمین دور می‌شود.

تلسکوپ فضایی Spitzer هم اکنون در مدار خورشید در حال گردش است و بیش از 100 میلیون کیلومتر با زمین فاصله دارد. نکته ی شگفت انگیز راجع به این تلسکوپ این است که ابزار های کاوشگر آن از 456- درجه ی فارنهایت (271- درجه ی سیلسیوس) تا 404-درجه ی فارنهایت (242-درجه ی سیلسیوس ) کاهش دما می یابند. مهم تر از همه این که دماهای ذکر شده ، با این حال که از دمای یک تکه یخ هم کم ترند، برای کاوشگر های وابسته به اشعه ی فروسرخ   Spitzer کافی می باشند.

ادامه مطلب ...
 

برخورد شهاب سنگ در روسیه / تصاویر+ویدیو

جمعه گذشته، عبور شهاب سنگی از فراز کوه های اورال روسیه، باعث مجروح شدن هزاران نفر گردید. لحضه ای هراس انگیز، در حالی که آسمان فروزان گشته و برای دقایقی پایان دنیا را برای بسیاری از شهروندان تداعی نمود.

وزن این شهاب سنگ در حدود 10هزار کیلوگرم تخمین زده شده است. این سنگ آسمانی در حوالی شهر چلیابینسک پس از برخورد با اتمسفر زمین از هم متلاشی گشته و با صدمه رساندن به بیش از 4000 ساختمان، خساراتی معادل با 33 میلیون دلار برجای گذاشت.

در حدود 1200 نفر در این حادثه مجروح گشته اند که عمده این جراحات به علت شکسته شدن شیشه ها و پرتاب آنها به سوی شهروندان بوجود آمده است. بسیاری هنوز در بیمارستان ها تحت درمان می باشند.

ادامه مطلب ...
 

بزرگترين اجرام در کيهان

شاید برای شما هم چنین سوالی پیش آمده باشد که بزرگترین ها در دنیای پیرامون ما کدام اجسام می باشند. اگر تاکنون در نزديکي اهرام مصر و يا برج دبي ايستاده باشيد عظمت و بزرگي اين سازه ها شما را حيرت زده خواهند نمود. اما آنچه در این مقاله به برسی آن خواهیم پرداخت  به چنان ساختارهای عظیمی در جهان اشاره دارد که حتی تصور اندازه برخی از آنها نیز دشوار است.  

در ادامه این مطلب، 10 انتخاب برتر برای بزرگ ترین اجرام در کیهان را به شما معرفی خواهیم نمود. در این مقاله با بزرگ ترین  سیاره، بزرگ ترین ستاره، بزرگ ترین سنگ آسمانی، بزرگ ترین سیاهچاله ، بزرگ ترین کهکشان، و دیگر ساختارهایی از کیهان آشنا خواهید شد که شاید تاکنون حتی نام آنها را نیز نشنیده باشد. اینها بزرگترین اجرام در جهان هستی می باشند:

ادامه مطلب ...
 

فرود بر تیتان / ویدیو

بدون شک یکی از مهمترین و به یادماندنی ترین لحضات در تاریخ علم نجوم را می توان لحضه ورود و نشست کاوشگر هویگنس بر سطح تیتان (بزرگترین قمر سیاره زحل) دانست. در این ماموریت مدارگرد کاسینی و کاوشگر هویگنس به صورت یک مجموعه دوتایی و در تاریخ 15 اکتبر 1997 از زمین به سوی تیتان پرتاب شدند. در تاریخ 24 دسامبر 2004 مدارگرد کاسینی از کاوشگر هویگنس جدا شده و ماموریت خود را آغاز نمود. پس از گذشت مدت زمانی در حدود 8 سال سرانجام در تاریخ 14 ژانویه 2005 کاوشگر هویگنس به تیتان رسیده و با موفقیت بر سطح این قمر فرود آمد.

هویگنس به گونه ای طراحی شده بود که در زمان عبور از اتمسفر تیتان  و همچنین مدت زمان کوتاهی در سطح قمر به جمع آوری و ارسال داده ها بپردازد. این کاوشگر در حدود 90 دقیقه پس از فرود به ارسال داده پرداخت و این ماموریت یکی از موفقیت آمیزترین ماموریت های فضایی تا به امروز بوده است. همچنین تیتان تا به امروز دورترین جرمی به شمار می آید که یک کاوشگر موفق به فرود بر روی آن شده است. در ادامه این مقاله ویدیوی فرود را می توانید مشاهده نمایید.

ادامه مطلب ...
 

10 واقعیت عجیب و شگفت انگیز درباره نجوم

اگرچه انسان هزاران سال است که به مطالعه آسمان ها و کیهان پرداخته، اما هنوز اطلاعات بسیار اندک و ناچیزی پیرامون فضا و جهان اطراف خود دارد. همچنان که در راستای افزایش دانش و آموخته های خود گام برمیداریم، هر روزه با مسائل شگفت آور جدیدتری آشنا می شویم و این درحالیست که برخی از آنها بسیار پیچیده و گیج کننده می باشند. در ادامه این مقاله به مجموعه ای از شگفت انگیزترین، جالب ترین و عجیب ترین حقایق نجوم و دانش ستاره شناسی اشاره خواهیم نمود.

1- دانشمندان بر این باورند که ما فقط قادر به دیدن 5 درصد از ماده در جهان هستی می باشیم. این در حالیست که باقی کیهان از ماده ای نامرئی به نام "ماده تاریک" و همچنین نوع اسرارآمیزی از انرژی به نام "انرژی تاریک" تشکیل شده است.

ادامه مطلب ...
 

بهترین دانشگاه های جهان در رشته نجوم و فیزیک

شاید شما هم از جمله افرادی باشید که علم نجوم را نه فقط به عنوان یک سرگرمی، بلکه به عنوان یک رشته تحصیلی، آینده شغلی و  نیز بخشی از زندگی حرفه ای خود در نظر داشته باشید. اگر اینطور است به ادامه این مقاله مراجعه نموده و اسامی دانشگاه های معرفی شده در این زمینه را به خاطر بسپارید. بر اساس جدیدترین رتبه بندی برترین دانشگاه های جهان، 49 دانشگاه که اسامی و مشخصات آنها در ادامه آمده است، به عنوان برترین دانشگاه های جهان برای ادامه تحصیلات در رشته های نجوم و فیزیک معرفی گشته اند.

بدون شک پذیرش و قبولی در هر یک از این دانشگاه ها، چه از لحاظ سطح علمی، و چه از لحاظ موقعیت های شغلی، آینده ای روشن را برای شما به ارمغان خواهد آورد. با تحصیل در این مراکز، دانشجویان فیزیک در گرایشاتی از قبیل فیزیک کوانتوم و نسبیت، و دانشجویان رشته نجوم در گرایشاتی از قبیل اخترفیزیک به بالاترین درجات تخصصی و علمی خواهند رسید. این رشته ها شامل تحقیقات و فعالیت های عملی و آزمایشگاهی نیز می باشند...

ادامه مطلب ...
 

دروازه های پنهان در میدان مغناطیسی زمین

یکی از موضوعات بسیار جذاب در فیلم ها و داستان های علمی-تخیلی "پورتال"ها (دروازه ها و یا مدخل های عبور) می باشند. آنها مانند دریچه ای مرموز و شگفت آور در نقطه ای از فضا و یا زمان باز شده و مسافران را با نقطه ای دیگر در دوردست ها پیوند می دهند. یک مدخل خوب، درواقع می تواند یک راه میانبر، یک راهنما یا دری به نقطه ای ناشناخته در جهان باشد. اگر براستی آنها وجود داشتند...

شاید تعجب کنید، اما تحقیقات جدید نشان می دهد که آنها تقریباً وجود دارند. و یکی از دانشمندان دانشگاه آیوا در پروژه ای که از طرف ناسا سرمایه گذاری شده است موفق به کشف روشی برای شناسایی و پیدا نمودن آنها شده است.

جک اسکادر، فیزیکدان پلاسما و محقق دانشگاه آیوا دراینباره می گوید: "ما آنها را نقاط ایکس، یا مناطق انتشار الکترون می نامیم.  اینها مناطقی هستند که در آن میدان مغناطیسی زمین با میدان مغناطیسی خورشید اتصال برقرار نموده، و مسیری پیوسته را از سیاره ما به اتمسفر خورشید، در فاصله ای معادل 93 میلیون مایل دورتر ایجاد می کند ". 

ادامه مطلب ...
 

سه روز تاریکی زمین

بر اساس پیامی که به سرعت در حال گسترش و انتشار در اینترنت، شبکه های اجتماعی، ایمیل ها و حتی برخی نشریات است چنین ادعا شده که ناسا پیش بینی نموده در روزهای 23 ،24 و 25 دسامبر 2012، زمین در خاموشی کامل و تاریکی مطلق خواهد بود. این واقعه به دلیل همترازی کیهانی و انتقال زمین به یک بعد جدید در فضا می باشد. گسترش این پیام باعث ایجاد دلهره و ترس در بین بسیاری افراد گشته است. اما آیا این موضوع واقعیت دارد و چنین چیزی ممکن است؟ 

اگر فقط به دنبال یک جواب ساده و صریح می گردید پاسخ شما این است: خیر. ادعایی که در این پیام شده کاملاً دروغین و بی اساس می باشد. ناسا و هیچ مرکز معتبر علمی دیگری چنین پیش بینی را اعلام نکرده اند.

ادامه مطلب ...
 

نوار ابزار ویژه نجوم

اگر به نجوم و آسمان شب علاقه مندید، اگر می خواهید به سرعت از جدیدترین اخبار نجوم مطلع گردید، اگر می خواهید از زمان دقیق وقوع رویدادهای نجومی آگاه باشید، اگر می خواهید به مهمترین منابع آموزشی و کاربردی نجوم دسترسی آسان داشته باشید، بیش از این فرصت را از دست ندهید، همین حالا نوار ابزار ویژه نجوم را نصب کنید. این نوارابزار (Toolbar) از طرف سایت نجوم ایران و به صورت کاملاً رایگان در اختیار تمام بینندگان و علاقه مندان به نجوم قرار گرفته است.

طراحی پیشرفته نوار ابزار شما را قادر خواهد ساخت با صرف کمترین زمان، به مهمترین بخش های آموزشی، خبری و کاربردی نجوم دسترسی داشته باشید. با نصب این نوارابزار امکان دسترسی مستقیم به کلیه ابزارهای نجوم (که پیش از این معرفی نمودیم) برای شما وجود خواهد داشت. همچنین از طریق فید خبری به صورت دائمی و حتی بدون نیاز به ورود به سایت نجوم ایران، از اخبار نجوم مطلع خواهید شد. این نوار ابزار امکان جستجوی بسیار سریع مطالب نجوم، جستجوی سریع در گوگل، تقویم رویدادهای نجومی، اخبار هواشناسی، وضعیت آسمان شب و صدها امکان دیگر را در اختیار شما خواهد گذاشت.

ادامه مطلب ...
 

پایان دنیا: اگر واقعیت داشت چطور؟

چند روزی بیشتر تا پایان دنیا باقی نمانده است. این دیدگاهی است که بیش از 700 میلیون نفر در جهان به آن معتقدند! بر اساس یک تحقیق علمی معتبر و گزارش منتشر شده در روییترز، از هر 7 نفر، یک نفر معتقد است که پایان جهان به زودی فرا می رسد. بر اساس جدیدترین نظرسنجی ها، تقریباً 15 درصد از مردم جهان بر این باورند که دنیا در طول دوران زندگی آنها پایان خواهد پذیرفت و این در حالی است که 10 درصد معتقدند  پیش بینی مایا کاملاً صحیح می باشد.

اما چرا؟ چطور ممکن است که جمعیتی بالغ بر ۷۰۰,۰۰۰,۰۰۰ نفر در جهان به پایان دنیا طی روزهای آینده باور داشته باشند؟ دلایل آنها چیست و بر چه اساسی چنین پایانی برای آنها قابل قبول می باشد. در ادامه این مقاله از زاویه جدیدی به پایان جهان در سال 2012 نگاه خواهیم نمود. بدون شک شما نیز تاکنون مقالات گوناگونی در این خصوص خوانده اید. اما ما در این مقاله سعی خواهیم نمود تا به برخی زوایای پنهان در رابطه با پایان جهان اشاره نموده و نیز آنرا از دیدگاه مردم مورد برسی قرار دهیم. اینکه چرا گروه عظیمی از مردم جهان به پیش بینی مایا و پایان جهان در 21 دسامبر 2012 باور دارند، دلایل و دیدگاه  آنها چیست و آیا براستی پایان دنیا ممکن است؟

ادامه مطلب ...
 

تقویم نجومی

ممکن است براي شما هم اين سوال پيش آمده باشد که از کجا مي توان از تاريخ و زمان دقیق رويدادهاي نجومي و وقايع آسمان شب مطلع گرديد؟ پاسخ شما در ادامه اين مقاله قرار دارد. بدون شک يکي از مهمترين چيزهايي که هر منجم و علاقه مند به علم نجوم بايستي بداند زمان رويدادهاي نجومي است و ما کليه اين رويدادها از جمله زمان هاي کسوف، خسوف، ماه نو، ماه کامل، بارش هاي شهابي، بهترين زمان رويت سيارات و ... را تا پايان سال 2013 براي شما گردآوري و تنظيم نموده ايم.

لذا در ادامه اين مقاله ليست کاملي از شرايط آسمان و رويدادهاي نجومي به همراه تاريخ و زمان دقيق هر رويداد بر اساس تقويم و ساعت ايران و همچنين بر اساس تاريخ و زمان بين المللي ارائه شده است. پس به راحتي و تنها با مراجعه به اين مقاله قادر خواهيد بود تا از تاريخ و زمان دقيق وقوع هر يک از پديده هاي نجومي، پيش از وقوع آنها مطلع گرديد. اميدواريم تا اين مقاله براي شما سودمند و مفيد واقع شود.

ادامه مطلب ...
 
صفحه 1 از 14